Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συνομιλήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης καθώς όλοι έχουν βγάλει συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα,τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Αν και ξεπεράσαμε τις κρίσεις δεν ανταποκριθήκαμε στην υπεράσπιση των αξιών μας», είπε ο κ Τσίπρας, τονίζοντας ότι «όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη».

 Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται ο οδικός χάρτης του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, μέχρι το Καλοκαίρι του 2018.

 Χτες, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, ουσιαστικά άρχισε η συζήτηση και έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων -η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει έρθει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις- είναι να γίνει κοινά αποδεκτό είναι ότι η κατάσταση δεν είναι «business as usual» και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

 Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε στη συζήτηση ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες:

 α) Για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης (επί της οποίας παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας),

 β) Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών, 

γ) Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις,

 δ) Για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης,

 ε) Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

 Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία στήριξη για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αντικατάσταση του από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την άφιξή του στο Ταλίν της Εσθονίας

 Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, χθες, σε πολύ θετικό κλίμα. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις. Αν και τις ξεπεράσαμε, σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκριθήκαμε -πιστεύω- το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας. 

 Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και αυτές οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να συνδεθούν και να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Το γεγονός, όμως, είναι πως όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο, και με γενναίες αποφάσεις, με ορίζοντα το 2019, είναι ένα θετικό γεγονός.

 Επίσης, θετικό γεγονός είναι ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να στηριχθεί στα δικά της πόδια. 

 Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών, που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσβαση, αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες. Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ρόλο ισχυρό δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της.

 Από εκεί και πέρα, αποφασίσαμε μια διαδικασία διαλόγου, που πιστεύω ότι δεν θα μείνει μόνο στον διάλογο, αλλά θα υπάρξουν και αποτελέσματα.

 Σήμερα, όμως, επίσης συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, διότι η συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία, για τις νέες τεχνολογίες, είναι το μέλλον. Και πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, σε τελική ανάλυση, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα προόδου, αλλά είναι ζήτημα Δημοκρατίας και ισότητας. 

 Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να καλύψει το μεγάλο κενό. Διότι η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις νέες τεχνολογίες και την αναγκαιότητα με γοργά βήματα να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Εμείς όχι μόνον δημιουργήσαμε υπουργείο ξεχωριστό, αλλά έχουμε ρίξει όλο το βάρος, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να μην πάνε χαμένοι. Γιατί χάθηκαν, δυστυχώς, δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους, χωρίς να δημιουργηθούν υποδομές. Τρέχουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε την απόσταση και πιστεύουμε ότι ο στόχος μας, αυτό που λέει το σύνθημα «να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες» είναι ένας στόχος που μπορούμε να τον πετύχουμε. Και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα, αλλά και για όλους τους πολίτες, να μπορέσουμε να καλύψουμε την απόσταση και είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε. 

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χρειαστεί αλλαγή της συνθήκης για να έρθουν οι μεταρρυθμίσεις ή μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις για σημαντικές θεσμικές τομές μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών. Άλλωστε, όταν ανοίγουμε το παράθυρο σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο, είμαστε ταυτόσημοι με το πνεύμα των συνθηκών, δεν αντιβαίνουμε το πνεύμα των συνθηκών. Όταν περιορίζουμε τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, πιστεύω ότι αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών. Οπότε, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που έχουμε.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άλλη μια ερώτηση σχετικά με το brexit. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες, στην επόμενη φάση ή όχι;

 ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές.