Η σύγκρουση μεταξύ του φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε και του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς για την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ολλανδών ψηφοφόρων φτάνει στο τέλος την με την εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης, την πρώτη από τις τρεις αναμετρήσεις του 2017 όπου η ευρωπαϊκή ακροδεξιά «δείχνει τα δόντια της» απειλώντας να ανατρέψει την μεταπολεμική παράδοση έξι δεκαετιών. Ιδιαίτερο χρώμα στην αναμέτρηση έδωσε η συνεχιζόμενη κόντρα της κυβέρνησης με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ.Ρούτε στις τελευταίες του δηλώσεις σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι έχουν την ευκαιρία να «χτυπήσουν την κακή πλευρά του λαϊκισμού», ενώ ο κ.Βίλντερς δεσμεύτηκε εκ νέου να ηγηθεί της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κλείσει όλα τα τεμένη που λειτουργούν σήμερα στη χώρα και να απαγορεύσει το Κοράνι, «πιστός» στην αντι-ισλαμική του ατζέντα.

 Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας εμφανιζόταν να προηγείται σε κάποιες δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι σαφές πώς έχει επιδράσει στην κοινή γνώμη η κόντρα των τελευταίων ημερών με την Τουρκία, για τις απαγορεύσεις συμμετοχής κυβερνητικών στελεχών της Άγκυρας σε πολιτικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί ο Ερντογάν.

 Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν πάρει την πρώτη θέση, θεωρείται πρακτικά αδύνατο να συγκροτήσει κυβέρνηση ή έστω να συμμετάσχει σε αυτήν, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει την πιθανότητα συνεργασίας με την ακροδεξιά. 

 Από την άλλη πλευρά, ο κατακερματισμός της ολλανδικής πολιτικής σκηνής, δείχνει ότι θα χρειαστεί συνασπισμός τεσσάρων τουλάχιστον κομμάτων για να υπάρξει κυβέρνηση υπό τον κ. Ρούτε, ενώ τέτοιους είδους κυβερνήσεις στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί βραχύβιες.

 Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι ο Βίλντερς έχει ήδη κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, καθώς η αντι-ισλαμική και αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα επιβλήθηκε της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης στην μετά την κρίση περίοδο. Τα ποσοστά του Κόμματος Ελευθερίας θα επηρεάσουν επίσης και το κλίμα στην Γαλλία, όπου ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές με την εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν να θεωρείται η μόνη σίγουρη στο δεύτερο γύρο, αλλά και στη Γερμανία όπου το ακροδεξιό AfD εμφανίζεται να μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή.

 Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τους παραλληλισμούς των Ολλανδών (όπως νωρίτερα και των Γερμανών) με τους Ναζί, την απαγόρευση εισόδου των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία αλλά και την προαναγγελία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Τρίτη προχώρησε ένα βήμα ακόμη, απειλώντας και με νέες κινήσεις.

 «Ήδη το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σε κινήσεις, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν κατά της Ολλανδίας ... θα δείξουμε σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να γλιτώσουν με μία συγγνώμη ότι κάνουν λάθος», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε αργότερα στο CNN Turk ότι μπορεί να προετοιμάζονται και οικονομικές κυρώσεις. «Η πίεση θα συνεχιστεί ... μέχρι να επανορθώσουν. Ξεκινήσαμε με πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις, οι οικονομικές μπορεί να ακολουθήσουν».

 Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι ελαφρά αρνητικό για την Άγκυρα.