«Υπάρχει ακόμα ο φόβος, αλλά κάποιοι στέκονται και προσπαθούν να κάνουν κάτι γι' αυτό. Κι εγώ που στέκομαι τώρα και μιλάω, κάτι κάνω…. σαφέστατα φοβάμαι και εξαιτίας αυτού που μου συνέβη. Μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε με τη Χρυσή Αυγή, αλλά υπάρχει ακόμα είναι ακόμα παρούσα, είναι ακόμα εδώ» κατέθεσε μεταξύ άλλων ο Φ. Δεμερτζίδης στην δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στο Εφετείο.

Συνεχίστηκε την Δευτέρα στο Εφετείο η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με την συσχετιζόμενη υπόθεση της επίθεσης και του τραυματισμού του 16χρονου Φοίβου Δεμερτζίδη , έξω απ’ το σχολείο του στο Π. Φάληρο. Την επίθεση πραγματοποίησε ο χρυσαυγίτης Γ. Αποστολόπουλος μαζί με τον ανήλικο τότε Αλ. Χατζηπαυλίδη στις 28 Ιανουαρίου 2013.

Η κατάθεση του 20χρονου πλέον Φοίβου ξεκίνησε με ερωτήσεις από την έδρα του δικαστηρίου και με το ακροατήριο να έχει ελάχιστα άτομα, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του. Κατά την διάρκεια της ημίωρης διακοπής δημιουργήθηκε ένταση καθώς στο ακροατήριο βρισκόταν παρών ένας από τους χρυσαυγίτες που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια της 14ης Φεβρουαρίου στο Εφετείο. Ήταν αυτός που έκανε την χυδαία επίθεση στην Μ. Φύσσα ρωτώντας την ειρωνικά «Που είναι ο Παύλος σου τώρα;»

Ο Φ. Δεμερτζίδης ξεκίνησε να καταθέτει εξιστορώντας τα γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην επίθεση και στον σοβαρό τραυματισμό του.  Η παρέα Αποστολόπουλου στο παρκάκι εξω απ' το σχολείο, στην σχέση Αποστολόπουλου-Καμπιώτη, στην απειλητική προειδοποίηση που έλαβε μέσω Καλούση πως αν ξαναγράψει «ΑΝΤΙΦΑ» στο θρανίο της Καμπιώτη θα τον σκοτώσουν.

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας είπε πως ο Αποστολόπουλος ήταν χρυσαυγίτης με κάρτα μέλους από την οργάνωση.

«Το έλεγε η Καμπιώτη» απάντησε σε σχετική ερώτηση της Προέδρου. «Ότι έχει πάει και στα γραφεία τους, έχει πάρει και την κάρτα. Δεν το κρύβανε. Το λέγανε με μεγάλο καμάρι. Και ο Αποστολόπουλος και η Καμπιώτη».

Η Άρτεμις, συμμαθήτρια του Φοίβου, είχε δεσμό με τον Αποστολόπουλο. Μαζί έκαναν γκράφιτι στον τοίχο του σχολείου με σβάστικες και συνθήματα της ΧΑ. Η ίδια δεν δίσταζε να μιλά ανοιχτά στους συμμαθητές της πως και αυτή και ο Αποστολόπουλος-που τότε σπούδαζε Θεολογία- είναι χρυσαυγίτες, νιώθοντας μάλιστα περηφάνια γι’ αυτό.

Ο Φοίβος είπε ακόμα πως πιστεύει ότι η επίθεση που δέχτηκε έγινε για «επίδειξη ισχύος». Επίδειξη ισχύος που δεν αφορούσε όμως το ίδιο το άτομο που διέπραξε την επίθεση, αλλά αυτό που εκπροσωπούσε όπως εξήγησε στο δικαστήριο, συνδέοντας έτσι την ναζιστική οργάνωση με το ιδεολογικό κίνητρο που όπλισε τον δράστη, ώστε να πραγματοποιήσει την επίθεση.

Η ΧΑ χτυπάει όποιον είναι αντίθετος μ' αυτήν...

Όσον αφορά τον λόγο που δέχτηκε αυτός την επίθεση και όχι κάποιος άλλος, ο μάρτυρας απάντησε πως «Θα μπορούσαν να είχαν χτυπήσει οποιονδήποτε αντίθετο απ' αυτούς, οποιοδήποτε που ήταν αντίθετος με την ιδεολογία τους. Όταν κάτι δεν «χτυπά» καλά στ' αυτιά τους έτσι κάνουν. Όπως με τον Κρουσόπουλο (σ.σ τον φίλο του που η παρέα Αποστολόπουλου έβγαλε μαχαίρι απειλώντας τον). «Οι συμβουλές» είπε χαρακτηριστικά ο Φοίβος στο δικαστήριο «έχουν μέσα αλήθειες και η αλήθεια πονάει. Δεν είχα δηλώσει ποτέ ανοικτά την αντίθεσή μου στην ιδεολογία τους, αλλά συμβούλευα την Καμπιώτη, για να καταλάβει που έχει μπλέξει. Αυτό ενοχλούσε, οι συμβουλές…. και ήμουν αντίθετος απ' αυτά που πίστευε εκείνη».

 Ο Φοίβος έκανε λόγο  για πέντε εξωσχολικά άτομα, με περιβολή «παρόμοια μ’ αυτήν των ομάδων της ΧΑ» - μαύρα ρούχα, παραλλαγή, ξυρισμένο κεφάλι, αρβύλες -  που σύχναζαν στο πάρκο έξω από το σχολείο, κοιτώνας απειλητικά στους μαθητές και  «δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στο σχολείο».

«Έψαχναν κάποιον να εκφοβίσουν. Να φοβηθεί το σχολείο κι εγώ ήμουν ο καλύτερος υποψήφιος» απάντησε ο μάρτυρας στην ερώτηση γιατί να επιλέξουν να επιτεθούν σ’ αυτόν. «Μπορούσαν να βρουν πότε βγαίνω, τι ώρες, με ποιους. Το κίνητρο ήταν να δείξουν δύναμη ισχύος. Εκφοβισμό.  Αν δούμε όμως το συμβάν του Κουρσόπουλου, δεν έψαχναν μόνο εμένα. Ο Κουρσόπουλος τη γλίτωσε από τύχη. Δεν τους ένοιαζε μόνο ένα άτομο να εκφοβίσουν, δεν θα τους πείραζε να είναι δύο μέσα στο χώμα».

Ο Φοίβος Δεμερτζίδης όπως και πολλοί συμμαθητές του παρατήρησαν την αλλαγή της Καμπιώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. «Μετά το καλοκαίρι είχε αλλάξει πολύ. Φορούσε μαύρα ρούχα, άρβυλα, είχε ξυρίσει κάπως τα μαλλιά… Ήταν 16 χρονών…» είπε ο Φοίβος απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή Εισαγγελέα.

Αναλπ. Εισαγγελέας: Και σεις 16 ήσασταν…

Μάρτυρας: Ναι, αλλά εγώ καθόμουν σπίτι και έπαιζα ηλεκτρονικά, δεν ασχολούμουν με χρυσαυγίτες. Η Καμπιώτη  έλεγε ανοικτά πως υποστηρίζει την ΧΑ. Της έλεγα ‘θα φας το κεφάλι σου», ήμουν αντίθετος...δεν μπορούσε να της μιλήσει κανείς, δεν ήθελε ν ακούσει έλεγε «εγώ ξέρω καλύτερα», «δεν είναι έτσι», ήταν κάθετη.

Οι απειλές μετά την επίθεση

Ο μάρτυρας μίλησε και για τις απειλές που δέχτηκε μετά την επίθεση. Απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι και στα κινητά των δικών του, που δεν μίλαγε κανείς, κέλτικοι σταυροί και συνθήματα στην πολυκατοικία.

 Κατά την διάρκεια της εξέτασης της πολιτικής αγωγής η υπεράσπιση ειρωνευόταν σχολιάζοντας χαμηλόφωνα και γελούσε. Ο μάρτυρας εξήγησε πως δεν υπήρχε καμία ερωτική αντιζηλία με τον δράστη της επίθεσης λόγω της Άρτεμης. Το κίνητρο για να του επιτεθεί ο Αποστολόπουλος ήταν ιδεολογικό «αφού με θεωρούσαν εχθρό» και όχι ερωτικό.

 Απαντώντας στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής εξήγησε πως η ιδεολογία της ΧΑ «είναι φασιστική, ναζιστική. Βασίζεται στη βία» ενώ είπε πως  φοβάται ακόμα και σήμερα.  Περιέγραψε την εμφάνιση και την συμπεριφορά των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ «με ασπίδες και κράνη και μαιάνδρους, με βηματισμό και ρούχα παραλλαγής, σαν να κατεβαίνει τάγμα στρατού. Πήγαιναν σε σειρά συγχρονισμένοι και φώναζαν όλοι μαζί συνθήματα. Είχα δει στη Ν. Σμύρνη, το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Έκαναν παρελάσεις στις γειτονιές τότε»

 Ο Φοίβος εξήγησε πως ο φόβος έκανε παιδιά που είδαν το μαχαίρωμα να μην έρθουν να καταθέσουν στην δίκη που έγινε.

 Στην ερώτηση της πολιτικής αγωγής αν η εικόνα της ΧΑ του 2012 και του 2013 είναι ίδια με την σημερινή ο μάρτυρας απάντησε: «Όχι δεν είναι η ίδια. Υπάρχει ακόμα ο φόβος, αλλά κάποιοι στέκονται και προσπαθούν να κάνουν κάτι γι' αυτό. Κι εγώ που στέκομαι τώρα και μιλάω, κάτι κάνω…. σαφέστατα φοβάμαι και εξαιτίας αυτού που μου συνέβη. Μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε με τη Χρυσή Αυγή, αλλά υπάρχει ακόμα είναι ακόμα παρούσα, είναι ακόμα εδώ. Φοβάμαι και για την οικογένεια μου και για όλους στην κοινωνία. Η ΧΑ δεν σκοτώνει μόνο γιατί κάποιος έχει διαφορετικό χρώμα στο δέρμα. Επιτίθεται σε ο,τι έχει αντίθετη γνώμη απ' αυτήν. Δεν ψάχνει μόνο το διαφορετικό χρώμα στο δέρμα, αλλά την αντίθετη άποψη. Αυτό συνέβη σε μένα, αυτό συνέβη και τον Φύσσα».

 Ως σκοπό της ΧΑ ο μάρτυρας προσδιόριζε τον φόβο.. Έτσι ένιωσα εγώ και έτσι νιώθει ακόμα η γενιά μου. Φόβο...» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης, «αν έχει διαβάσει για την Χρυσή Αυγή» η απάντηση του μάρτυρα ήταν πως «δεν χρειάζεται να διαβάσει για να καταλάβει τι πρεσβεύει η ΧΑ. Η ίδια φροντίζει να δείξει ποια είναι τα πιστεύω της.

Το δικαστήριο μετά την εξέταση της υπεράσπισης και ενώ  κατέθετε η μητέρα του Φοίβου, διέκοψε για αύριο στις 9 το πρωί στον Κορυδαλλό καθώς δημιουργήθηκε ένταση με την υπεράσπιση. Ο λόγος ήταν πως ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Τ. Ζώτος, ρώτησε την μάρτυρα αν είχε ακούσει πως ο Αποστολόπουλος και η Καμπιώτη είχαν παντρευτεί με παγανιστική τελετή, μια τελετή σε σχέση με το δωδεκάθεο κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπεράσπισης.