Υπάρχει υποκίνηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών στη Λέσβο, την ώρα που οι άνθρωποι που δύο χρόνια τώρα στάθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες κουράζονται, πρέπει να δοθούν ανθρώπινες λύσεις σε επίπεδο βάσης και όχι στη λογική της κράτησης και των καμπ, τόνισε η Εφη Λατσούδη μιλώντας Στο Κόκκινο και την Μπούλικα Μιχαλοπούλου.

Η κ.Λατσούδη ανέφερε ότι στο νησί «είναι δύσκολα τα πράγματα τα πράγματα, μετά και τους θανάτους και το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι, υπάρχει μεγάλη ένταση ... φτάσαμε στους θανάτους για να υπάρξει κάποια επίσπευση, παρά ταύτα η κατάσταση των ανθρώπων, με όλη αυτή την εβεβαιότητα, είναι πολύ άσχημη». Μέσα σε όλα αυτά, αυξάνονται και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, όπως σημείωσε.

Οι πρόσφυγες μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν, να παράγουν κάτι, να μπουν στην αγορά εργασίας, αλλά είναι δύσκολο, «όπως και για εμάς που έχουμε κουραστεί πάρα πολύ», προσέθεσε.

Η πολιτική που εφαρμόζεται με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι «μία απάνθρωπη πολιτική που μας επιβάλλεται ... κινδυνεύουν οι ισορροπίες και σε τοπικό επίπεδο», συνέχισε η κ.Λατσούδη, καθώς «οι άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες κουράζονται ... υπάρχει και υποκίνηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών».

Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν ένας συνδυασμός πρωτοβουλιών για να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι άνθρωποι αυτοί, συνέχισε η ίσια, η λύση «δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και σε επίπεδο βάσης ... εάν πάμε στην επιλογή της κράτησης και των καμπ δεν θα λυθεί το πρόβλημα, ακόμη και με περισσότερα χρήματα ... μόνο με ανθρώπους μπορούν να δοθούν λύσεις για ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.