Για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των «ενοικιαζόμενων» υπαλλήλων στις τράπεζες, αλλά και τις νίκες του νέου σωματείου, που πρόσφατα πέτυχε την επαναπρόσληψη εγκύου που απομακρύνθηκε επειδή... «δεν μπορούσε να εργαστεί», μίλησε η Μαρία Αχείμαστου του ΣΥΔΑΠΤΤ και του συλλόγου εργαζομένων ICAP Στο Κόκκινο και την Μπούλικα Μιχαλοπούλου.

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι βρίσκονται ανάμεσα σε δύο εργοδότες και προσπαθούν να κατακτήσουν πράγματα, είπε η κ.Αχείμαστου, με την δημιουργία του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, αλλά και του επιχειρησιακού σωματείου της ICAP.

Η πίεση από τον ένα εργοδότη, την τράπεζα, με συνεχή στοχοθεσία και την «υποχρέωση» να αποδεικνύει ο εργαζόμενος κάθε μήνα τις επιδόσεις του, συνδυάζεται με το ίδιο το αντικείμενο, της επικοινωνίας με ανθρώπους που «μπαίνεις στα σπίτια τους στην κρίση και τους ζητάς χρήματα», όπως είπε. Υπάρχει τόσο λεκτική όσο και γραπτή πίεση, ακόμη και υβριστικά email.

Η δημιουργία του νέου συνδικαλιστικού φορέα ήρθε να απαντήσει στην απειλή της ανεργίας, τις πολύ χαμηλές αμοιβές για τις ίδιες ή και περισσότερες εργασιακές υποχρεώσεις σε σχέση με τους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες, όπως τον συνεχή έλεγχο κάθε λεπτό του οκταώρου και τις απαγορεύσεις.

«Απαγορεύονται τα αυτονόητα, ακόμη και το κινητό, για μητέρες που έχουν παιδιά ... χάνουμε την επαφή με τα παιδιά μας ... ελέγχουν ακόμη και την ανάσα μας», όπως είπε χαρακτηριστικά η κ.Αχείμαστου.

Παρά ταύτα, το σωματείο έχει καταγράψει νίκες, όπως πρόσφατα που πέτυχε την επαναπρόσληψη εργαζόμενης που απομακρύνθηκε επειδή δεν μπορούσε να εργαστεί, όταν είχε την... ατυχία να μείνει έγκυος. «Να ενωθούμε όλοι μαζί, θα πετύχουμε πολλά περισσότερα», κατέληξε.