Μετά την Καθαρή Δευτέρα επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, με στόχο την οριστική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας χωρίς να επηρεάζεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά προβλέπει και προληπτικά μέτρα μετά το 2019.

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση αποφάσισε το Eurogroup, με επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα μετά την Καθαρή Δευτέρα ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία. 

Όπως σημειώνει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η Αυγή, στη συμφωνία περιλαμβάνονται:

ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα στις παρεμβάσεις που θα συμφωνηθούν σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό για μετά το τέλος του προγράμματος. Παραμερίστηκαν οι αξιώσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

δρομολόγηση της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων

επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά την Καθαρή Δευτέρα για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας

προσδιορισμός πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος με το κλείσιμο της αξιολόγησης

πρόγραμμα χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας

Οι αποφάσεις του Eurogroup θα βρεθούν στο επίκεντρο της  συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 6 και μισή  υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

 Για πάρα πολύ θετική εξέλιξη έκανε λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον στην ατζέντα οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 2% επί του ΑΕΠ. Ο Δημ.Τζανακόπουλος θα ενημερώσει στη μία και μισή το μεσημέρι τους πολιτικούς συντάκτες. 

 Την Τετάρτη αναμένονται οι συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον πρόεδρο της Κομισιόν. To ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα  και η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε ελαφρύνσεις του χρέους μετά το 2018 γράφει η  Süddeutsche Zeitung εκτιμώντας ότι ο Σόιμπλε θέλει να αποφύγει να γίνει η Ελλάδα θέμα του προεκλογικού αγώνα.

 Θέσεις εργασίας και διαρθρωτικές αλλαγές

 «Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» στη συμφωνία, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα αποδέχθηκε την προληπτική ψήφιση μέτρων για μετά το 2019 με παράλληλα αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ δρομολογείται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

 Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

 Για κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μίλησε για  αλλαγή φιλοσοφίας, με πρωταρχική την προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών και όχι την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

 Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας.

 Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές, είναι νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνιας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σημειώνει σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ.

 Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση

 Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό,  σημειώνει η ΝΔ. «Διαβάσαμε την ανακοίνωση της Ν.Δ. για τη συμφωνία, μάλλον την είχαν γράψει  χθες», το σχόλιο κύκλων της κυβέρνησης.

 Η κυβέρνηση «δεσμεύτηκε για προ-νομοθέτηση σε μειώσεις του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο να “ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 «Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέχθηκε την άμεση νομοθέτηση νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, σχολιάζει το ΚΚΕ. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 6 και μισή σήμερα στην Ομόνοια, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.