Κάποιος που δουλεύει 8, 10, 12 χρόνια σε ένα πρόγραμμα ή παιδικό σταθμό, καθένας αντιλαμβάνεται τι ανάγκες καλύπτει, υποσχεθήκαμε ότι θα αναζητήσουμε μία λύση για αυτούς τους ανθρώπους και να τελειώσει το «μπάχαλο» σε Δήμους, ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης Στο Κόκκινο και τον Στ. Σχινά.

Στην χτεσινή συζήτηση νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στα θέματα λειτουργίας των ευρωπαϊκών κομμάτων, «κατατέθηκε ρύθμιση για να ξεπεραστούν προβλήματα που υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις μη πληρωμής συμβασιούχων στην καθαριότητα, των οποίων είχε ανανεωθεί η σύμβαση μέχρι το τέλος του 2017 και κατά έναν σχετικά αυθαίρετο τρόπο διάφοροι δήμοι αρνούντο να τους πληρώσουν. Με αυτή την αφορμή η συζήτηση γενικεύτηκε και άγγιξε το θέμα των συμβασιούχων», διευκρίνισε ο κ.Σκουρλέτης.

 Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι «πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε μία πρωτοβουλία, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να συμφωνήσουμε σε πλαίσιο κανόνων για να προσδιοριστεί ποιες είναι οι πραγματικές σχέσεις εργασίας αυτών των χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται στους ΟΤΑ και το Δημόσιο και να καθορίσουμε αυστηρότερο πλαίσιο, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των συμβάσεων», γιατί «το Σύνταγμα σωστά απαγορεύει την μετατροπή των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου εργαζόμενους, αλλά υπάρχει και η κοινοτική νομοθεσία και οδηγία για μη κατάχρηση των συμβάσεων, αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα συζητήσουμε», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

 Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για «προαναγγελία χιλιάδων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων στο Δημόσιο», όπως παρουσιάστηκε από κάποια ΜΜΕ, ξεκαθάρισε ο κ.Σκουρλέτης, αυτή η προσέγγιση «υπηρετεί τη δική τους προπαγάνδα απέναντι στην κυβέρνηση».

 Το επόμενο διάστημα τα κόμματα θα κληθούν με συστηματικό τρόπο για την καταγραφή όλων των περιπτώσεων συμβασιούχων, «ποιοι τελικά καλύπτουν άλλου είδους ανάγκες, να αποκαλύψουμε τις πραγματικές τους σχέσεις, να προσδιορίσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο για να σταματήσει το μπάχαλο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους Δήμους», όπως είπε.

 «Άρα, δεν μιλάμε για καινούργιες προσλήψεις, μιλάμε για ανθρώπους που ήδη απασχολούνται, για αποκατάσταση και αποκάλυψη πραγματικών εργασιακών σχέσεων ... Κάποιος που δουλεύει διαρκώς 8, 10, 12 χρόνια σε ένα πρόγραμμα ή σε παιδικούς σταθμούς, ο καθένας αντιλαμβάνεται τι ανάγκες καλύπτει», όπως σημείωσε. 

 Η συζήτηση αυτή βέβαια «δεν βοηθάει το παλιό πολιτικό σύστημα, διότι κόβει τη σχέση με δημάρχους ή την κεντρική πολιτική εξουσία, σπάει το καθεστώς της ομηρίας» των συμβασιούχων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ακροατών, ο υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο τομέας της καθαριότητας είναι ειδική περίπτωση, καθώς οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, «δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε εργαζόμενους στα δημοτικά ωδεία και σχολές χορού, που εργάζονται εκεί 20 και πλέον χρόνια, ο κ.Σκουρλέτης είπε χαρακτηριστικά: «σε αυτούς επάνω πάμε να πατήσουμε ... ήδη έχω συναντηθεί με πάρα πολλούς εκπροσώπους συλλόγων όλων αυτών των περιπτώσεων. Υποσχεθήκαμε ότι θα αναζητήσουμε μία λύση», υπογράμμισε.

 Εξάλλου, ο κ.Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο επερχόμενο «πολυνομοσχέδιο σκούπα» για την λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, στο οποίο μεταξύ άλλων η κυβερνητική πρόταση κατά τη συζήτησή του θα είναι το εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά συμβούλια να είναι «στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής». Ακούστε