Στις 21 Απριλίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2016, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Θανάσης Θανόπουλος. Δήλωσε ακόμη πως το ΔΝΤ τοποθέτησε παρατηρητή στις εργασίες της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ζητήθηκε από την αρχή να υπάρξει εκπρόσωπος του ΔΝΤ και η ΕΛΣΤΑΤ «για λόγους διαφάνειας δεχτήκε με μεγάλη χαρά».

 «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα τόσο για πηγές όσο και για μεθόδους μας. Φυσικά, υπάρχουν κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, διότι είναι σημαντικός χρήστης των στατιστικών μας στοιχείων και φαίνεται πως πράγματι μας εμπιστεύεται», σημείωσε.

 Ο κ.Θανόπουλος επεσήμανε πως «έχει πλέον διωχθεί η ρετσινιά των greek statistics. Και η σχέση μας με τη Eurostat είναι άριστη. Μας εμπιστεύεται και την εμπιστευόμαστε. Δεν είναι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat, αλλά είναι τα ελληνικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat», εξήγησε.

 Επανέλαβε ακόμη ότι τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και δείχνουν ανάπτυξη 0,3%. Ωστόσο αυτά τα στοιχεία πρέπει να επιβεβαιωθούν τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς όπως, εξήγησε, η αρχή δεν κάνει προβλέψεις, αλλά εκτιμήσεις της μεταβολής του ΑΕΠ.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον πυρήνα της δράσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δήλωσε πως είναι κι εκείνος υπέρ του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου των ανεξάρτητων αρχών. Ωστόσο, η αρχή δεν μπορεί να δεχθεί να έχει κάποιο εποπτεύον υπουργείο, αφού αυτό θα ήταν αντίθετο με τις αρχές λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής.

 Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δήλωσε ακόμη πως συμφωνεί γενικά με τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών. «Σεβόμαστε κάθε ευρώ που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Χωρίς κρατική επιχορήγηση, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει ένα επίσημο στατιστικό ινστιτούτο. Γι’αυτό οι πόροι πρέπει να προέρχονται από τον ελληνικό λαό», επεσήμανε. 

 «Εμείς δεν έχουμε αντισταθεί στο να εξετασθούν οι δαπάνες μας μία προς μία. Αυτό πιθανότατα θα καταλήξει σε αύξηση, παρά σε μείωση. Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από την αρχή είναι η ευελιξία που έχουμε όσον αφορά την επιλογή των δαπανών. Πιο πολύ, δηλαδή μας προβληματίζουν θέματα ευελιξίας, παρά μεγέθους της επιχορήγησης», όπως εξήγησε.