Συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με καταθέσεις μαρτύρων για την επίθεση τάγματος εφόδου στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013.

Για προκλητική στάση και απειλές προς στα μέλη του κοινωνικού χώρου Συνεργείο, από ομάδα αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ, αμέσως μετά την επίθεση τάγματος εφόδου της ΧΑ, έκανε λόγο στην κατάθεση του ο μάρτυρας Παναγιώτης Τσαφολόπουλος στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, χθες, Πέμπτη στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Ο μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο την εικόνα που αντίκρυσε ο ίδιος στο κοινωνικό στέκι όταν έφτασε εκεί μετά την επίθεση, ενώ ο γιός του που ήταν παρών του μετέφερε την περιγραφή του γιού του για την επίθεση μέχρι αυτός ν’ αποχωρήσει απ’ τον χώρο.

 «Ο γιος μου, μου είπε ότι άκουσαν τα μηχανάκια και βγήκε ο Δρυμιλής έξω. Ήταν κομβόι με πολλές μηχανές δικάβαλες με κρανοφόρους. Μου είπε: ”Oμάδα της ΧΑ με μηχανάκια, με λοστούς και κράνη μπήκαν μέσα στο Συνεργείο. Ρώτησα αν είναι καλά, μου είπε πως χτυπήθηκε ο φίλος του ο Αγγελος στο πόδι, ένας στο χέρι αλλά υπάρχει και άλλος περισσότερο τραυματισμένος. Όταν έφτασα εγώ στο “Συνεργείο” ήταν εκεί καμιά εκατοστή άτομα. Περίοικοι, άτομα από τον χώρο, άτομα από άλλους πολιτιστικούς φορείς, άτομα που ασχολούνται με τα κοινά, διάφοροι. Μπήκα στο χώρο για λίγο, είδα σπασμένη την πόρτα, τα τζάμια σπασμένα, πεταμένα όλα, αναποδογυρισμένα, ένα βίντεο σπασμένο, ποτήρια…. εν ολίγοις ο χώρος ήταν βανδαλισμένος. Είδα τον φίλο του γιού μου, τον Άγγελο, που κούτσαινε. Ξέρω ότι χτυπήσανε τον Δριμυλή, τον είδα κι αυτόν, δεν διαπίστωσα εγώ τραύματα ή αίματα.

Ήταν φανερά σοκαρισμένος και αυτός αλλά δεν είδα το σώμα του, ούτε φυσικά ρώτησα αν φέρει μελανιές στο σώμα, ούτε ξέρω αν κάποιος πήγε στο νοσοκομείο.»

 «Φωνάζανε αυτοί» συνέχισε ο Π. Τσαφολόπουλος στην κατάθεσή του απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας. «Ο γιός μου και οι άλλοι φοβήθηκαν και βγήκαν προς τα έξω. Οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια, μια έριχνε και νερό με το λάστιχο. Η ζημιές προκλήθηκαν από αυτούς, είναι αυτονόητο. Βγήκε ο Δριμυλής για να κάνει ασπίδα, ας πούμε, να φύγουν όλοι από το χώρο. Η τζαμαρία έσπασε αφού είχε βγει ο γιος μου από τον χώρο».

«Οι περίοικοι ήταν αυτοί που σημείωσαν τις πινακίδες των μηχανών των χρυσαυγιτών και τις κατέθεσαν στην Αστυνομία» κατέθεσε ο μάρτυρας, ενώ τόνισε πως η επίθεση έγινε γιατί το «Συνεργείο» ήταν ιδεολογικά απέναντι απ’ την φασιστική ΧΑ.

Ο μάρτυρας μέσω του φωτογραφικού υλικού που προσκομίστηκε στην έδρα του δικαστηρίου ταυτοποίησε την φωτογραφία ως «ληφθείσα την ώρα της επίθεσης από περίοικο που βγήκε στο μπαλκόνι διαμερίσματος στον όροφο πάνω από το στέκι» του οποίου το όνομα ανέφερε στο δικαστήριο και αναγνώρισε σ’ αυτήν τον κατηγορούμενο βουλευτή Μίχο. Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση προκάλεσε οχλαγωγία καθώς υπήρξε έντονος εκνευρισμός από πλευράς της και προσπάθεια να παρουσιάσει τις φωτογραφίες ως προϊόν μοντάζ ή κάτι άλλο, αφού δεν γνωρίζουν ποιός τις τράβηξε. Ο μάρτυρας κατέθεσε ωστόσο όνομα και ιδιότητα του περίοικού που τράβηξε τις φωτογραφίες απαντώντας σχετικά στις ερωτήσεις της έδρας.

Ο Π. Τσαφολόπουλος απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας αναφέρθηκε και στον ρόλο της αστυνομίας που βρέθηκε στην περιοχή κατά την διάρκεια της επίθεσης:

Εισαγγελέας: Ήταν κάποιος επικεφαλής; Έδωσε κάποιος εντολή;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω, ξέρω από κουβέντες περίοικων ότι είδαν τον Λαγό σε αυτοκίνητο και είδα και τον Μίχο σε φωτογραφία, πάνω σε μηχανή.

Εισαγγελέας: Ήταν εκεί στην πορεία και ομάδα ΔΙΑΣ;

Μάρτυρας: Ναι, ήταν παρούσα η ΔΙΑΣ. Ήταν μπροστά στα επεισόδια και ήταν απλά απαθής. Αυτό που άκουσα είναι ότι, αυτοί λένε ότι, όταν είναι 50 μηχανάκια κι αυτοί είναι μόνο 2 μηχανάκια ΔΙΑΣ δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Εγώ τους είπα να φύγουν κάποια στιγμή. Στοχοποιήθηκα κιόλας.

Εισαγγελέας: Εγώ βλέπω ότι γράφει εδώ ότι δεν επιθυμείτε την ποινική δίωξη του τάδε οργάνου (σ.σ αναφέρεται στην ομάδα ΔΕΛΤΑ και την προκλητική της στάση με χυδαίες εκφράσεις και απειλές εναντίον των μελών του «Συνεργείου» αμέσως μετά την επίθεση). Αποσύρατε τις κατηγορίες;

Μάρτυρας: Φοβήθηκα, αυτή είναι η αλήθεια, άσχετα από τι δικαιολογία έγραψα. Έχω παιδί, έχω μαγαζί.

Όσον αφορά τις ομοιότητες με άλλα περιστατικά ο μάρτυρας κατέθεσε:

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Ομοιάζει σε κάτι αυτό το περιστατικό με άλλα;

Μάρτυρας: Ναι, με τους ψαράδες, με το ΠΑΜΕ, υπάρχουν ομοιότητες, είναι ο ίδιος πολιτικός χώρος.

Αν. Εισαγγελέας: Στην αστυνομία γιατί είπατε να φύγει;

Μάρτυρας: Δεν βοηθούσε η στάση τους. Υπάρχουν θύλακες μες στην αστυνομία που δεν τους καταστέλλουν αυτούς.

Το δικαστήριο έχει ανακοινώσει τις δικασίμους Μαρτίου:  Στο Εφετείο 3/3, 7/3, 8/3, 13/3, 16/3 και 30/3 και στον Κορυδαλλό 2/3, 9/3, 14/3 και 20/3.* Η φωτογραφία είναι απο την σελίδα Jail Golden Dawn, έχει ληφεί απο τον περίοικο που ονόμασε ο μάρτυρας στο δικαστήριο και σ' αυτήν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο βουλευτή της ΧΑ Μίχο.