Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για σειρά συναντήσεων με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον αρμόδιο του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, αλλά και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα και άλλους αξιωματούχους, καθώς είναι σε εξέλιξη διεργασίες από όλες τις πλευρές για την οριστική διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων πριν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ξεκινήσουν το απόγευμα και έρχονται σε συνέχεια του EuroWorkingGroup που την Πέμπτη επιβεβαίωσε ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, κατέληξε το EuroWorking Group. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με αυξημένη πιθανότητα, το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές, να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του ζήτησε και πάλι άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις.

 Για «πενταμερή» κάνει λόγο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο θέμα η Αυγή, σημειώνοντας ότι από Αθήνα και Βρυξέλλες επιδιώκεται μία «φυγή προς τα εμπρός» με συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρξει κοινό πολιτικό έδαφος για συμφωνία. Στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η διαφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ρόλο κλειδί αναμένεται να παίξει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 Σύμφωνα με το Bloomberg, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018. 

 Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνεδρίασης του  EuroWorking Group. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

 Την ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης γρήγορα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  σε ομιλία του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί έστω και μία χειρότερη λύση τώρα, παρά μία καλύτερη σε πέντε μήνες.