Σήμερα στις τρεις μετά το μεσημέρι αναμένεται ν’ ανακοινώσουν τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, τις αποφάσεις τους για την έκδοση ή μη των εκζητούμενων Τούρκων στρατιωτικών στην γείτονα χώρα, που έφτασαν στην χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η απόφαση είχε προγραμματιστεί ν’ ανακοινωθεί την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, αλλά λόγω ασθενείας ενός μέλους μιας εκ των συνθέσεων των Ποινικών Τμημάτων και λόγω μη ολοκλήρωσης των διασκέψεων, αναβλήθηκε τελικά για σήμερα το μεσημέρι.

 Και στις τρείς συνεδριάσεις που προηγήθηκαν οι Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου (Β. Θεοδώρου, Χ. Βουρλιώτης, Ν. Παντελής) εισηγήθηκαν την μη έκδοση των  Τούρκων αξιωματικών  στην  πρόταση τους κρίνοντας πως αν εκδοθούν κινδυνεύουν  να τύχουν εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης, ενώ τίποτα δεν τους εξασφαλίζει πως θα τύχουν μια δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. Οι Εισαγγελείς έλαβαν υπ' όψιν τους και τον κίνδυνο να ισχύσει αναδρομικά η θανατική ποινή στην Τουρκία, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των εκζητουμένων αξιωματικών.

Ερωτηθείς χθες Τετάρτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Άρειο Πάγο, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο, αν είχε σχετική ενημέρωση για το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών απάντησε για το συγκεκριμένο θέμα απάντησε αρνητικά συμπληρώνοντας ότι «συνεδρίασαν τα Τμήματα του Αρείου Πάγου, με διαφορετικές συνθέσεις, αναμένουμε την απόφαση και η Κυβέρνηση θα κάνει απολύτως αποδεκτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Άλλωστε και από επιστημονικής απόψεως η Κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα δεν εμπλέκεται. Η εμπλοκή της Κυβέρνησης σε περίπτωση εκδόσεων γίνεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  για να κριθούν λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων».

Μιλώντας πριν λίγες μέρες  στους «105,5 στο Κόκκινο» και στην εκπομπή «Δυο ξένοι στην ίδια πόλη» ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα λέγοντας πως  η κυβέρνηση θα τηρήσει απολύτως τις αποφάσεις του Ανώτατου δικαστηρίου. «Αν η απόφαση για το αίτημα έκδοσης είναι απορριπτική, η διαδικασία τελειώνει εκεί και ουδείς εμπλέκεται. Εάν είναι θετική, εφόσον επιλέξουν να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, ως έχουν δικαίωμα, θα πρέπει κι αυτό να γίνει κατά τρόπο απρόσκοπτο. Η εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης έπεται, όπως προβλέπει ο νόμος και εξετάζονται, όχι νομικά ζητήματα, αλλά θέματα διεθνών σχέσεων της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί, εντός του Φεβρουαρίου.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ