Σε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια προχωρούν από σήμερα οι αγρότες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό. Βασικά τους αιτήματα είναι μεταξύ άλλων: η φορολόγηση βάσει πραγματικού εισοδήματος, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, η πλήρης κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του κόστους παραγωγής και η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης σε συνέντευξή του τόνισε ότι «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω ελαφρύνσεις με τον αγροτικό κόσμο αν συνεχιστεί η μείωση της φοροδιαφυγής και κλείσει θετικά ο προϋπολογισμός του 2017».

«Το φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, δεδομένων των συνθηκών, είναι πολύ καλό για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, χρειάζεται να χτυπηθεί το κόστος παραγωγής για να περιοριστούν οι εισαγωγές και να ενισχυθούν τα ποιοτικά προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα», τόνισε Στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

 Αναλυτικά οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις:

 Πρέβεζα, Άρτα

Αρχικά, σε κινητοποιήσεις καλούν οι αγροτικοί σύλλογοι Πρέβεζας, υπό τον συντονισμό της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι «ως επιτροπή αγώνα, θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις μέσα στην πόλη και θα στηρίξουμε τις περιφερειακές – πανελλαδικές κινητοποιήσεις». Όσον αφορά την Άρτα, οι αγροτικοί σύλλογοι κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη όπου θα αποφασίσουν που θα στηθούν τα μπλόκα.

 Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία

Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες σε Αχαϊα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Αχαϊας Γιώργο Βεσκούκη, «οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες». Μετά τις πρωινές συγκεντρώσεις, τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στη νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών και θα αποφασίσουν για τον αποκλεισμό του δρόμου καθώς και στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου. Ακόμη, έχει αποφασιστεί η παράταξη των γεωργικών μηχανημάτων στα κεντρικά σημεία των αγροτικών περιοχών.

 Καρδίτσα

Την Πέμπτη θα γίνει κάθοδος των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας. Στην Καρδίτσα, οι αγροτικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε προσυγκέντρωση στην Ιτέα. Σύμφωνα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπούτας, «αυτός ο αγώνας είναι πλέον αγώνας επιβίωσης».

 Κατερίνη

Επίσης, γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές αποφάσισαν να κάνουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση που συγκάλεσε στην Κατερίνη η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους.

 Σέρρες

Στις Σέρρες κατεβαίνουν τα τρακτέρ στις κεντρικές πλατείες των χωριών και στο τέλος του μήνα θα πάνε στον Προμαχώνα.

 Λάρισα

Μπλόκα και τρακτέρ στις πλατείες  των χωριών του νομού Λάρισας βγάζουν οι αγρότες τις περιοχής, μετά από απόφαση που συμφωνήθηκε σε σύσκεψη της Πέμπτης από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Φαρσάλων. Οι αγρότες είναι σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από Θεσσαλία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου γίνονται συσκέψεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

 Μακεδονία, Θράκη

Επιπρόσθετα, μέσα στο Σαββατοκύριακο,  έγινε η συγκρότηση της 18μελούς Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία βρέθηκαν περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από άλλων: Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς.

Από την άλλη, στάση αναμονής αποφάσισαν να κρατήσουν οι αγρότες από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, για να καθαρίσει ο κλάδος από εκείνους, που όπως επισήμαναν, «βάζουν πρώτα τις προσωπικές και κομματικές τους επιδιώξεις».

 Βέροια

Όσον αφορά τη Βέροια, σήμερα ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ οι αγρότες ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία.

 Νευροκόπι

Στο Νευροκόπι, ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων Χρήστος Τσέρνιος αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών επισήμανε: «Δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτή την φάση στις κινητοποιήσεις, γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κοινωνία. Σαφώς και υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν και ζητάμε βοήθεια από την πολιτεία. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε πολλές υλικές ζημιές και απώλειες σε ζώα λόγω της παγωνιάς». 

 Πέλλα

Τέλος, στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες στην Πέλλα, σύμφωνα με τον γραμματέα του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας Τάσο Κυραλίδη. «Στην Πέλλα η συνέλευση των αγροτών θα γίνει την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη γενική συνέλευση. Ωστόσο δεν υπάρχει διάθεση να κλείσουμε τους δρόμους. Απλά θα παρατάξουμε τα τρακτέρ μας δίπλα στους δρόμους. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν άλλες μορφές κινητοποίησης. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα τρία δυνατά μπλόκα και όχι σε κάθε μέρος μικρά μπλόκα».