Με τις θέσεις της κυβέρνησης για τα ανοικτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης προσέρχεται στην σημερινη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου αναμένεται να προτείνει την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη μόνο για το 2019. Δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών Π. Μοσκοβισί.

Αισιοδοξία επικρατεί στις Βρυξέλλλες για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εφικτή η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε επίσης ότι στο αυριανό Eurogroup θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

 Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε «πολύ καλή κατάσταση», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Το ελληνικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού εκτοξεύθηκε ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup». Με αφορμή τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας που ανακοινώθηκαν χθες, η εφημερίδα γράφει πως το πλεόνασμα διπλασιάστηκε από πέρυσι και τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν.

 Η συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει λίγες μέρες μετά την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος από το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

 Πιο συγκεκριμένα υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τους κανόνες που θα ισχύσουν για τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτά αφορούν:

 1) Ανταλλαγή ομολόγων. Νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

 2) Swaps επιτοκίων. Ο ESM θα παρέμβει στις συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο η χώρα να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

 3) Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμους τίτλους που θα προσαρμόζονται με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το κόστος επιτοκίου για την Ελλάδα.