Δημιουργήθηκε το εφαλτήριο για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την έγκριση της CETA, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλ. Ξανθάκος μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.

Η Ελλάδα έχει να κερδίσει, καθαρά οικονομικά, από τη CETA, καθώς ως παραγωγός χώρα εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει από τον Καναδά, σημείωσε ο κ.Ξανθάκος, έτσι έχει συμφέρον από μία εμπορική συμφωνία που μειώνει τους δασμούς για τα δικά της προϊόντα.

Το σημαντικότερο ωστόσο αφορά τις επόμενες συμφωνίες που θα ακολουθήσουν και με άλλες χώρες, καθώς δημιουργείται ένα κεκτημένο για τα αγροτικά μας προϊόντα, τις γεωγραφικές ενδείξεις, που αφορούν τη φέτα, το λάδι, τις ελιές, τα ποτά και άλλα, συνέχισε. 

«Θέλαμε να κατοχυρώσουμε τα περισσότερα ... κάνεις μία επιλογή να πας σε μία συμφωνία με μία άλλη πλευρά που είναι κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, για να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για άλλες συμφωνίες», συνέχισε.

Αν είχε περάσει νωρίτερα η TTIP με τις ΗΠΑ, «δεν θα δέχονταν σειρά από θέματα», όπως π.χ. τα αγροτικά προϊόντα, τα εργατικά, η ναυτιλία, «θα ήταν σε πολύ πιο αρνητική βάση», όπως είπε.

Ο κ. Ξανθάκος σημείωσε επίσης το γεγονός ότι τελικά η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «μεικτή», δηλαδή απαιτείται η έγκρισή της και από τα εθνικά κοινοβούλια, «αν μπλοκάρει σε ένα εθνικό κοινοβούλιο, μπλοκάρει για όλους», όπως είπε.

Οι διαπραγματεύσεις αυτών των συμφωνιών γίνονται από την Κομισιόν και την αρμόδια Επιτροπή Εμπορίου και τα κράτη μέλη δεν έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν. Στην περίπτωση της CETA η διαπραγμάτευση άρχισε το 2009 και έκλεισε το 2014, για να ακολουθήσει η επεξεργασία του νομικού κειμένου και η ψήφιση το 2016.

Ωστόσο, από τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησε η προσπάθεια για να συμμετάσχουν τα εθνικά κοινοβούλια και να γίνει πιο δημοκρατική η διαδικασία και τελικά «καταφέραμε να περάσουν νόμοι στα περισσότερα κράτη, να περάσει από τα κοινοβούλια, δεν ήταν προφανές», καθώς θα μπορούσε απλώς να πήγαινε η συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών και να εγκριθεί κατά πλειοψηφία, υπογράμμισε ο κ.Ξανθάκος.

Σημείωσε επίσης το ρόλο που έπαιξε η αλλαγή κυβέρνησης στον Καναδά, όπου σήμερα υπάρχει μία πολύ πιο προοδευτική κυβέρνηση και έγινε εφικτό το τελευταίο εξάμηνο να γίνουν θετικές αλλαγές σε διάφορους τομείς, όπως τις διαιτησίες ανάμεσα σε κράτη και επενδυτές, το δικαίωμα των κρατών να νομοθετούν και να επαναφέρουν σε δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπου είχαν ιδιωτικοποιηθεί εάν έκριναν ότι ήταν προς το συμφέρον τους κ.ά.

Η διαπραγμάτευση αυτή εξελίχθηκε θετικότερα από ότι ίσχυε, όπως είπε.