Στην αναστολή των υψηλόβαθμων διπλωματικών σχέσεων με την Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Άγκυρα, συνεχίζοντας την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Χάγης. Η Ολλανδία είναι η πρώτη πηγή επενδύσεων στην Τουρκία, κάτι που εξηγεί την απουσία απειλών για οικονομικές κυρώσεις... προς το παρόν.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα του Ολλανδού πρέσβη, η άφιξη διπλωματικών πτήσεων, αλλά αντίθετα δεν υπάρχουν αναφορές σε οικονομικά αντίμετρα.

 Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς σήμερα οι άμεσες επενδύσεις ολλανδικών συμφερόντων στην Τουρκία φτάνουν σήμερα τα 22 δισ. δολάρια, αποτελώντας την μεγαλύτερη πηγή εισροής ξένων επενδύσεων, με 16% του συνόλου. Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία ήταν 3,6 δισ. δολάρια το 2016, με την χώρα να είναι 10η στη λίστα με τους κύριους προορισμούς τουρκικών προϊόντων, ενώ η Τουρκία εισήγαγε προϊόντα 3 δισ. δολαρίων.

 Οι Ολλανδοί τουρίστες αποδείχθηκαν επίσης από τους πιο... άφοβους το 2016, καθώς παρά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις 900.000 επισκέφθηκαν την Τουρκία, αν και μειωμένοι κατά 25% σε σχέση με το 2015, όταν ήταν 1,2 εκατομμύρια.

Οι πρόσφυγες ξανά θύματα πολιτικών σκοπιμοτήτων

 «Κάνουμε ακριβώς ότι μας έκαναν. Δεν αφήνουμε αεροπλάνα με Ολλανδούς διπλωμάτες ή αποστολές να προσγειωθούν στην Τουρκία ή να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο μας», είπε σχετικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά το υπουργικπό συμβούλιο. Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση είναι υπεύθυνοι για να την διορθώσουν», προσέθεσε.

 Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι ίσως θα πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη προσφυγική συμφωνία «είχαν δώσει στην Άγκυρα συγκεκριμένες υποσχέσεις, ότι η Ε.Ε. θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία», γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt.

Συνεχίζεται η ένταση με βολές κατά της ΕΕ

Η Ολλανδία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να είναι σε επαγρύπνηση. Σε αποκλιμάκωση της έντασης καλούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. 

Την Τρίτη, η Άγκυρα εξαπέλυσε νέα πυρά, αυτή τη φορά συνολικά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς απαντώντας στην παραίνεση των Βρυξελλών να αποφευχθούν υπερβολικές δηλώσεις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως είναι πολύ σοβαρό το μπλοκ να στέκεται στο πλευρό της Ολλανδίας που έχει παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα και Ευρωπαϊκές αξίες.

 Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί τις δημοκρατικές αξίες και τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες «επιλεκτικά» και πως τα σχόλιά της για ψυχραιμία δεν έχουν καμία αξία για την Άγκυρα.

Κλειδί η προσπάθεια Ερντογάν να κυριαρχήσει στο δημοψήφισμα

 Η αφορμή για την ένταση μεταξύ των δύο χωρών ήταν η άρνηση των Ολλανδών να επιτρέψουν σε Τούρκους υπουργούς να παραβρεθούν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις απόδημων για το δημοψήφισμα με το οποίο ο Ερντογάν επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε προεδρική δημοκρατία με εξαιρετικά προσωποπαγή χαρακτηριστικά.

 Πολλές ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν πολυάριθμες τουρκικές κοινότητες, με την Ολλανδία να αριθμεί 400.000 πολίτες τουρκικής καταγωγής, ενώ η γειτονική Γερμανία 1,5 εκατ. άτομα με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία.

 Πρόκειται για ένα διπλό παιχνίδι Ερντογάν με τις μειονότητες και την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, όπως σημείωσε Στο Κόκκινο ο Γ. Καπόπουλος.

 Το παιχνίδι αυτό μάλιστα προκάλεσε ήδη ρήγματα στην κεντρική Ευρώπη, καθώς το Βερολίνο διαμήνυσε ότι δεν θα ακολουθήσει τη σκληρή στάση της Ολλανδίας, στην πράξη αφήνοντας εκτεθειμένο τον Μ. Ρούτε για την ακραία επιλογή του.

 Έτσι, ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί την Ολλανδία με κυρώσεις σε διπλωματικό επίπεδο, μετά το κρεσέντο παραλληλισμών με τους ναζί τόσο κατά της Ολλανδίας όσο και προηγουμένως κατά της Γερμανίας. Χτες, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.