Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και επέστρεψε στην ανάπτυξη, πλέον χρειάζονται μέτρα ανακούφισης, ένα μείγμα πολιτικό για μεταρρυθμίσεις χωρίς μέτρα λιτότητας, είναι ζωτικής σημασία να δημιουργήσουμε μία συμμαχία των λογικών, είπε ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με τον Επίτροπο της ΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου. Εφικτό να τεθούν οι παράμετροι της συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Στην αρχή της συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα με τον κ.Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%,  ... Όλοι πρέπει να αναγωρίσουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού».

 «Το μήνυμα είναι "Φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα" ... Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης ... είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 Στην δική του αρχική τοποθέτηση μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις ανέφερε ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να εργαστεί μαζί με τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά».

 «Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις ... Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας, ... Με λίγες προσπάθειες από όλους, μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Σημειώνεται ότι η αναφορά του κ.Μοσκοβισί στη δυνατότητα να υπάρξει απτό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έρχεται λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου ο τελευταίος του μετέφερε ότι το «παράθυρο» της 20ής Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί. Σε παρερμηνεία δηλώσεων Ντάισεμπλουμ οφείλονται σημερινά πρωτοσέλιδα, από ΜΜΕ που επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. 

 Ο Επίτροπος κατέληξε λέγοντας ότι θέλει «οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιότητας. Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας», ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος.

 Προηγήθηκε συνάντηση του κ.Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά την οποία ο Επίτροπος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» να βρεθεί λύση και να υπάρξει συμφωνία.

Σημειώνεται εξάλλου ότι μετά τις επικρίσεις από πολλές πλευρές προς το ΔΝΤ για τα μεγέθη που επιμένει να προβλέπει για την ελληνική οικονομία, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωση μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη».

Π. Μοσκοβισί: Μια συμφωνία είναι κοντά

 Μια συμφωνία είναι κοντά, εκτίμησε ο Πιέρ Μοσκοβισί ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην Αθήνα. Ο ευρωπαίος επίτροπος, σε τηλεοπτική του δήλωση, ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις πρέπει να βασιστούν στους αριθμούς, που αποτυπώνουν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, την ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, που πάνε καλύτερα.

       Διευκρίνισε ότι όλες οι παράμετροι της πιθανής λύσης, έχουν εξεταστεί από τους θεσμούς, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου και ξεκαθάρισε: «δεν θέλουμε άλλη λιτότητα, χρειαζόμαστε ευημερία».